Vitamine A

Vitamine A is een groep van onverzadigde voedende biologische stoffen die retinol, retinal, retinoïdezuur en verschillende provitamine A carotenoïden (met name beta-caroteen) bevat.

Vitamine A heeft meerdere functies: het draagt bij aan groei en ontwikkeling, het onderhoudt het immuunsysteem en zorgt voor goed zicht.

Vitamine A is nodig voor het netvlies van het oog in de vorm van retinal, wat in combinatie met opsin proteïne rhodopsine vormt: het licht absorberende molecuul dat nodig is voor zowel zicht in het donker (scotopisch zicht) als kleuren zien

Vitamine A functioneert ook op een hele andere manier als retinoïdezuur (een onomkeerbare geoxideerde vorm van retinol), dat een belangrijke hormoon-achtige groeifactor is voor epitheliale en andere cellen.
In voedsel van dierlijke oorsprong, is de hoofdvorm van vitamine A een ester, voornamelijk retinyl palmitaat, dat omgezet wordt in retinol (chemisch gezien een vorm van alcohol) in de dunne darm. De retinol vorm functioneert als een opslagvorm van de vitamine en kan omgezet worden naar en van zijn visueel actieve aldehyde vorm: retinal.

Zie ook: Bescherming tegen de zon

 
Alle vormen van vitamine A bevatten een beta-ionone ring waar een isoprenoïde keten aan bevestigd zit; een retinyl groep genaamd. Beide structurele kenmerken zijn essentieel voor vitaminen activiteit.[6] Het oranje pigment van wortels (beta-caroteen) kan gerepresenteerd worden als twee met elkaar verbonden retinyl groepen, die in het lichaam gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan het vitamine A niveau. Alpha-caroteen en gamma-caroteen bevatten ook een enkele retinyl groep die hen enige vitamine activiteit geeft. Geen enkele andere caroteen heeft vitamine activiteit. De carotenoïde beta-cryptoxanthine bezit een ionengroep en heeft vitamine activiteit in mensen.
Vitamine A is in twee hoofdvormen te vinden in voedsel:

• Retinol, de vorm van vitamine A die geabsorbeerd wordt bij het eten van dierlijke voedingsbronnen is een gele, in vet oplosbare substantie. Omdat de pure alcohol vorm instabiel is, is de vitamine te vinden in het weefsel in de vorm van retinyl ester. Het wordt ook op een commerciële manier geproduceerd en gebruikt als esters zoals retinyl acetaat of palmitaat.
• De carotenen alfa-caroteen, beta-caroteen, gamma-caroteen en de xanthophyll beta-cryptoxanthine (welke allemaal beta-ionone ringen bevatten), maar geen andere carotenoïden, functioneren als provitamine A bij herbivoren en omnivoren, die het enzym beta-caroteen 15,15′-dioxygenase bevatten dat beta-caroteen splitst in het darmslijmvlies en omzet naar retinol.Over het algemeen kunnen carnivoren carotenoïden die iononen bevatten niet zo goed omzetten en pure carnivoren, zoals katten en fretten hebben een tekort aan beta-caroteen 15,15′-dioxygenase en kunnen geen enkele carotenoïden omzetten naar retinal (dat erin resulteert dat geen enkele carotenoïde dient als een vorm van vitamine A voor deze soorten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *