Wat is Yoga

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Feitelijk is er in 4.000 jaar tijd niet veel veranderd, want ook nu nog is dat de kern van yoga.

Veranderingen ten opzichte van vroeger zijn er zeker ook. Anders dan vroeger wordt de eenheid van lichaam en geest nu vooral gezocht (en gevonden) in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie.

Wat is het doel van yoga?

Yoga is a healing system of theory and practice. The purpose of yoga is to create strength, awareness and harmony in both the mind and body,” –Natalie Nevins

Wat is het doel van de lichamelijke yoga oefeningen? Door stress en verkeert ademhalen zetten veel organen en spieren zich schrap, alsof je lichaam zich klaar maakt voor het gevecht. Deze samentrekkingen zorgen voor verkrampte spieren en organen. Yoga maakt via de stretch deze verkrampingen los. Door diep en rustig adem te halen kunnen de spieren die zich tijdens de yoga stretchen zich tegelijkertijd ontspannen. Yoga is dus eigenlijk een soort zelf massage waarmee je alle lichamelijke spanningen opruimt. Yoga is echter niet zoals massage een soort correctieve maatregel. Als het goed is werkt yoga uiteindelijk preventief in het voorkomen van lichamelijke spanningen. Dit kan doordat je met yoga je lichaam zelf ontdekt in aan en ontspannen van de spieren en ademhaling. Hierdoor zul je in het dagelijks leven veel eerder voelen dat je het lichaam en de ademhaling verkrampt.

Kies je eigen vorm

Het is belangrijk een yogavorm te vinden die bij je past. Sommige vormen concentreren zich vooral op de ademhaling, andere op het vasthouden van een bepaalde houding en weer andere zijn meditatief. Bij hatha yoga, de meest verspreide vorm, concentreer je je het meest op zacht stretchen en spierversterkende oefeningen.

 

Heb je hulp nodig ga naar:  De Coaches van Uberblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *