‘Ik heb net een halve koe gekocht’

‘Ik heb net een halve koe gekocht’
Eten is voor boerendochter Yvon Jaspers ‘een beetje een heilig iets’. ‘Als ik ‘s avonds moet werken, zet ik de wekker en sta ik om 6 uur een bolognese in elkaar te draaien.’

Yvon Jaspers (44) heeft de eetlust van een bouwvakker. Voor haar geen light lunch met liflafjes of moeilijke salades met dressing in een apart bakje; het dieet waarop hordes van haar tv-collega’s leven. De presentatrice, die afgetraind oogt, bestelt een tosti als een baksteen en een sloot gebonden soep met bruin brood en roomboter. Alles gaat op.
,,Ik geloof niet in calorieën tellen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit gelijnd. Dat houd ik toch niet vol en bovendien zou ik gaan jojo’en. Of last krijgen van vreetbuien. Wel heb ik besloten dat ik wat ik kan laten staan niet aanraak. Voor mij geen slagroomtaart, roze koek of ‘s avonds een zak chips voor de buis. Maar een zelfgebakken worteltaart weiger ik voorbij te lopen. Wat misschien ook helpt: ik drink geen druppel alcohol. Niet uit principiële overwegingen, ik vind het gewoon vies.

Haar maat 36 heeft ze evenmin te danken aan hardlopen of uren buffelen aan allerlei fitnessapparaten. ,,Het enige dat ik met sport heb: ik houd van de stem van tenniscommentator Marcella Mesker. Ik kijk de wedstrijden niet, heb geen idee wie er op de baan staan of om welk toernooi het gaat. Ik luister alleen terwijl ik sta te koken. Heel fijn als zij praat, zo rustgevend.”

,,Wat ik wel doe: fietsen. En niet alleen ritjes van een kwartier. Als ik naar mijn uitgever moet, ben ik in totaal twee uur onderweg. Soms is zo’n tocht een bezoeking: als ik afstap na 15 kilometer wind tegen, zie ik er bepaald niet leuker uit. Maar ik probeer dat vol te houden om in conditie te blijven.”
Publiekslieveling Jaspers zit momenteel in een Boer Zoekt Vrouw-loze periode. Even geen tulpen-hunks, overalls, klompen en nieuwe tv-records: er keken afgelopen seizoen gemiddeld vier miljoen liefhebbers. De agrarische dating-show begint pas weer over een paar maanden en daarom heeft ze tijd haar kookboek De keukentafel van het Noorden te lanceren. De fanatieke hobbychef bracht eerder recepten voor kinderen uit, deze week komt zij met Scandinavische klassiekers als smørrebrød, zalm in alle soorten en maten, kaneelbroden en de onvermijdelijke Zweedse gehaktballetjes.

Lees het hele artikel op Blendle

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *