Tiende verjaardag in 2018

Op 16 mei 2018 vierde de European Cultural Foundation een decennium van verandering door middel van cultuur. De laureaten van de 2018-prijs zijn cultureel centrum Borderland (PL) en multidisciplinair onderzoeksbureau Forensic Architecture (VK). De prijs werd uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam, en omvat een bedrag van € 25.000 per winnaar.Voorafgaand aan de feestelijke prijsuitreiking vond de eerste European Cultural Challenge plaats: een tweedaagse pleitbezorgingsretreat waarbij laureaten, grantees, partners, onderzoekers, stichtingen, mediamakers en beleidsmakers samen werkten aan tastbare zaken die positieve verandering teweegbrengen via cultuur. De European Cultural Challenge verbindt change-makers en draagt ​​bij aan een heroverweging en opbouw van Europa als een open, inclusieve en democratische ruimte.
De resultaten van het evenement kunnen variëren van het verkennen van culturele oplossingen tot het voorstellen van campagnes en het ontwikkelen van concrete beleidsvoorstellen.Geschiedenis van de Award
De prijs is in 2008 ingewijd ter ere van de voormalige president van de stichting, HKH Prinses Margriet, die zich enorm heeft ingezet voor de belangrijke rol van cultuur in het stimuleren van democratie in Europa. De Award is in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vastgesteld.De afgelopen tien jaar heeft de ECF Princess Margriet Award for Culture laureaten zo divers geëerd als de culturele gebieden waarin zij werken. Ze komen uit de podiumkunsten en beeldende kunst, literatuur, muziek, film, cultureel activisme, kritisch denken, architectuur, digitale en mediacultuur. Briljant, innovatief, gedurfd, meelevend – deze individuen en collectieven schijnen in hun vastberadenheid om een ​​betere manier te vinden, zelfs in het kader van wereldwijde onrust, en om een ​​toekomst vorm te geven die eerlijker en respectvoller is voor zowel mensen als de planeet we delen.
Awardarchief
We hosten een groeiend archief dat specifiek is gewijd aan de ECF Princess Margriet Awards for Culture in onze bibliotheek, inclusief jaarlijkse publicaties, interviews met laureaten uit het verleden, toespraken, video’s, audio-opnamen, persberichten en berichtgeving in de media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *