Vrouwenverbod sumoworstelen achterhaald

Het is een eeuwenoude sport met nog meer tradities dan het aantal kilogram dat de deelnemers om het lijf hebben: sumoworstelen in Japan. Een van die tradities is dat vrouwen de ring, of dohyo, niet mogen betreden. Vrouwen zijn namelijk onrein, zo zegt men, en de ring is heilig.In een voorstad van Kyoto ging dat in april even fout: burgemeester Tatami gaf een toespraak in de ring, maar kreeg een beroerte. Eerste hulp werd verleend door een vrouwelijke verpleegkundige…en die werd zonder pardon de ring uit gebonjourd door een paar officials.De verpleegkundige liet zich uiteraard niet wegsturen en bleef hulp bieden, net als een paar vrouwen die haar kwamen helpen. Het zorgde voor flink wat discussie en de grote baas van de sumobond in Japan heeft zijn excuses aangeboden voor het voorval.
Burgemeester Tatami is zijn redster gewoon dankbaar en maakt zich nu sterk voor het schrappen van het verbod. “De sport heeft een zeer lange geschiedenis en veel tradities, maar een verbod voor vrouwen is gewoon niet meer van deze tijd”, zegt hij.
“Zeker als er snel hulp geboden moet worden maakt het niks uit of iemand een man of vrouw is, want iedereen moet natuurlijk toegestaan worden om hulp te bieden”, zegt meneer Tatami. Of de sumobond de regels wat gaat versoepelen is nog niet duidelijk.

Overigens mogen vrouwen in de niet-Japanse versie van sumoworstelen wel de ring in. Sterker nog, op bijvoorbeeld de Wereldspelen in Wroclaw waren er ook gewoon medailles te verdienen voor de vrouwelijke sumoworstelaarsters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *