Vitamine D, omega-3-supplementen voorkomen geen kanker of hartaandoeningen, zegt de studie

Hoe veilig zijn supplementen? 

Vitamine D- en omega-3-supplementen voorkomen geen kanker of hartaandoeningen, zo blijkt uit een nieuwe studie, de laatste in het jarenlange debat over hun voordelen.
De proef schreef meer dan 25.000 Amerikanen van verschillende etnische groepen in die ouder waren dan 50 en geen voorgeschiedenis hadden van kanker, hartaanval, beroerte of andere vormen van hartziekte.
Deelnemers kregen willekeurig een dagelijkse dosis vitamine D, omega-3 of een placebo toegewezen. Na meer dan vijf jaar werd geen significant verschil in hartziekte of kanker gezien tussen degenen die supplementen innamen en degenen die een placebo gebruikten.
Hoofdonderzoeker Dr. JoAnn E. Manson, hoofd van de divisie Preventieve Medincine bij het Brigham and Women’s Hospital en professor aan de Harvard Medical School, zei dat het onderzoek zich onderscheidt omdat het ‘s werelds grootste gerandomiseerde onderzoek in zijn soort is.
Eerder onderzoek heeft gekeken naar de gezondheid van de botten of gebruikte populaties met een hoog risico, voegde ze eraan toe, maar haar studie had de “belangrijkste doelstellingen om te kijken of vitamine D en omega-3 het risico op kanker en hart- en vaatziekten konden verminderen” bij typische mensen zonder geschiedenis van dergelijke omstandigheden.
De resultaten van de VITamin D en OmegA-3 TriaL – bekend als VITAL – werden gepresenteerd in de American Heart Association Scientific Sessions 2018 in Chicago en zaterdag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
De eerste proef van VITAL vond vorig jaar plaats en omvatte meer dan 8.000 deelnemers.
Een duidelijkere schil, minder vitaminen: hoe een veganistisch dieet je lichaam kan veranderen

Een duidelijkere schil, minder vitaminen: hoe een veganistisch dieet je lichaam kan veranderen
Onderzoek heeft gesuggereerd dat het vetzuur omega-3 kanker en hart- en vaatziekten zou kunnen voorkomen, volgens de studie, en vitamine D is gesuggereerd om kankerrisico’s te verminderen, omdat er minder gevallen van kanker zijn in landen met een hoge blootstelling aan de zon. Dergelijke observationele studies zijn vatbaar voor verstorende factoren voor een lagere kankerfrequentie op plaatsen waar er meer blootstelling aan de zon is, omdat mensen die meer buiten doorbrengen waarschijnlijk ook andere gezonde gewoonten zoals lichaamsbeweging gebruiken.
“Als u al een of beide van deze supplementen gebruikt, is er geen duidelijke reden om te stoppen. Als u wilt overwegen om te beginnen, is onze aanbeveling om te praten met uw zorgverzekeraar, maar dit hoeft niet te gebeuren op een dringende basis, ‘zei Manson.

Weinig bescherming tegen vitamine D

De studie was een grootschalig klinisch, gerandomiseerd onderzoek, merkte Brian Power op, ereteken-hoogleraar aan het University College London Hospital en docent voeding die niet bij het onderzoek betrokken was. Hij beschreef het in een e-mail als “de gouden standaard voor het evalueren van de effectiviteit van dergelijke interventies; vooroordelen en confounding zijn verminderd.”
Bij een gemiddelde tot hoge dosering van 2000 IE vitamine D ontwikkelden 1.617 mensen kanker; hiervan waren 793 normale vitamine D-afnemers en 824 in de placebogroep.
Ook ontwikkelden 905 deelnemers belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen zoals een beroerte, een hartaanval of de dood door hart- en vaatziekten. Daarvan namen er dagelijks 396 vitamine D-supplementen in; de placebogroep had 409 gevallen van een belangrijke cardiovasculaire gebeurtenis.
De onderzoekers concludeerden dat het verschil te klein is en dat er geen verband is tussen vitamine D en een verlaagd risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen of invasieve kankers.
Enthousiasme over vitamines overtreft vaak het bewijs, zeggen experts

Enthousiasme over vitamines overtreft vaak het bewijs, zeggen experts
Anastasia Z. Kalea, hoofddocent bij het Centrum voor Cardiovasculaire Genetica aan het University College London, die geen deel uitmaakte van de studie, zei dat de resultaten “heel belangrijk maar niet verrassend” zijn. Beide conclusies werden verdacht, en de proef ondersteunt hen, voegde ze eraan toe.
De studie laat zien dat vitamine D-supplementen niet kunnen worden gebruikt om kanker te voorkomen en dat de verschillen in de placebo- en vitamine D-groepen minimaal zijn, zei Kalea.
In de loop van het onderzoek waren de sterfgevallen door kanker echter aanzienlijk verminderd, met 25% voor degenen die vitamine D-supplementen innamen. Deze bevinding moet verder worden onderzocht, maar Manson denkt dat dit kan worden verklaard met vitamine D die de tumorbiologie beïnvloedt, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat de tumor groeit en zich verspreidt.
Recent onderzoek weerlegde ook de theorie dat vitamine D de gezondheid van de botten verbetert en breuken voorkomt, maar sommige deskundigen zijn het hier niet mee eens, met vermelding van kleine tijdsperioden en steekproefgroottes, evenals ontoereikende doseringen.

Sommigen hebben baat bij omega-3

In de omega-3-analyse werden invasieve kankers aangetroffen bij 820 deelnemers die dagelijks supplementen van 1 gram omega-3 innamen en in 797 die een placebo kregen.
Ook namen 386 mensen 1 gram van omega-3 ervaren cardiovasculaire gebeurtenissen tijdens het onderzoek, evenals 419 mensen die een placebo gebruikten.
Maar specifiek voor hartaanvallen toonden de bevindingen een algemene vermindering van 28% bij degenen die omega-3 supplementen gebruikten. Voor Afro-Amerikanen vond de studie een vermindering van 77% van de hartaanvallen gekoppeld aan dagelijks van omega-3-supplementen.
Bij mensen die de aanbevolen één of twee porties vis per week niet eten, waren de supplementen gekoppeld aan een vermindering van 40% van de hartaanvallen. Maar voor mensen die de aanbeveling volgden, was er geen verband.
Gezondheidseffecten van visolie: waar staan ​​we?

Gezondheidseffecten van visolie: waar staan ​​we?
Manson beveelt aan om omega-3 te krijgen van een gezond dieet waarin vis zit. Maar mensen die niet eten of niet van vis houden, moeten praten met een zorgverlener over de optie van omega-3-supplementen.
“Het zou een toevallige bevinding kunnen zijn,” zei Manson, en dus moet het worden gerepliceerd. Maar als dit wordt bevestigd, zou dit kunnen wijzen op een ‘veelbelovende aanpak om de gezondheidsverschillen te verkleinen’.
Nathan Davies, hoofd van het Clinical Nutrition and Public Health-programma aan het University College London, zei dat deze bevindingen geen “radicale bevindingen zijn, maar dat er voordelen zijn, maar ze zijn niet zo eenduidig.”

Eten, supplementen en een eerste triatlon

Eten, supplementen en een eerste triatlon
De bevindingen tonen aan dat omega-3-oliën niet schadelijk zijn, voegde Davies eraan toe, die niet bij het onderzoek betrokken was.
Hij merkte echter op dat de studie van langere duur had kunnen profiteren. “Je wilt altijd een nog langere duur, vooral als je naar kanker kijkt.”
Het analyseert ook niet of er een dosisafhankelijkheidseffect is en een hogere dosis zou tot betere resultaten kunnen leiden, zei Davies.
“Dieet is belangrijker dan suppletie.Als je een goed dieet hebt, heb je geen supplementen nodig”, zei hij, eraan toevoegend dat dit niet altijd praktisch is, omdat factoren zoals inkomen en beschikbaarheid ook van invloed kunnen zijn op het dieet.
Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief van CNN Health
Victoria Taylor, senior diëtist bij de British Heart Foundation, schreef in een e-mail: “We raden af ​​om vitamine- en mineralensupplementen te nemen om hart- en vaatziekten te voorkomen, en de bevindingen van deze studie ondersteunen ons advies.
“Als je een gezond, uitgebalanceerd dieet in mediterrane stijl eet, zou je alle voedingsstoffen moeten kunnen krijgen die je nodig hebt om je te beschermen tegen hart- en vaatziekten,” voegde ze eraan toe.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *