Wat is een goede geestelijke gezondheid?

Het is een uitdrukking die we elke dag gebruiken, dus het kan je verbazen dat de term ‘geestelijke gezondheid’ vaak verkeerd wordt begrepen.
Geestelijke gezondheid wordt vaak gebruikt als substituut voor mentale gezondheidsproblemen – zoals depressie, angststoornissen , schizofrenie en anderen. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is geestelijke gezondheid ‘een staat van welzijn waarin elk individu zijn of haar eigen potentieel beseft, de normale stress van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en in staat is om een bijdrage aan haar of zijn gemeenschap “.

‘Welzijn in plaats van ziekte’

Om het een beetje duidelijker te maken, hebben sommige experts geprobeerd verschillende voorwaarden te bedenken om het verschil tussen ‘geestelijke gezondheid’ en ‘geestelijke gezondheidstoestand’ uit te leggen.

Zinnen als ‘goede geestelijke gezondheid’, ‘positieve mentale gezondheid’, ‘geestelijk welzijn’, ‘subjectief welbevinden’ en zelfs ‘geluk’ zijn door verschillende mensen voorgesteld om te benadrukken dat mentale gezondheid meer te maken heeft met welzijn dan met ziekte.

Sommigen zeggen dat dit nuttig was, maar anderen beweren dat het gebruik van meer woorden om hetzelfde te beschrijven de verwarring alleen maar vergroot.

In plaats van ‘wat is het probleem?’, Gaat het eigenlijk om ‘wat gaat er goed?’.
Het continuüm van geestelijke gezondheid begrijpen

Geestelijke gezondheidsbereik

Mensen hebben ook geprobeerd om het verschil tussen geestelijke gezondheid en geestelijke gezondheidstoestand uit te leggen door te praten over een bereik of een continuüm waarin geestelijke gezondheid aan één kant staat, vertegenwoordigd door goed voelen en goed functioneren, tot ernstige symptomen van geestelijke gezondheidstoestand aan de andere kant . Geestelijke gezondheid is niet gefixeerd of in een statische toestand en we kunnen op verschillende momenten in ons leven heen en weer bewegen langs deze schaal.

Aan het groene einde van het continuüm zijn mensen goed; veerkracht en een hoog welzijnsniveau. Op weg naar het gele gebied kunnen mensen problemen krijgen om ermee om te gaan. In het oranje gebied hebben mensen meer moeite met de omgang en kunnen de symptomen in ernst en frequentie toenemen. Aan het rode einde van het continuüm zullen mensen waarschijnlijk ernstige symptomen ervaren en het risico lopen op zalfbeschadiging of zelfmoord.

Het is belangrijk om te onthouden dat geestelijke gezondheid complex is. Het feit dat iemand geen mentale gezondheidstoestand heeft, betekent niet noodzakelijk dat zijn geestelijke gezondheid floreert. Evenzo is het mogelijk om een ​​diagnose te stellen van een geestelijke gezondheidstoestand terwijl je je goed voelt in veel aspecten van het leven.

Uiteindelijk gaat geestelijke gezondheid over cognitief, emotioneel en sociaal gezond zijn – de manier waarop we denken, relaties voelen en ontwikkelen – en niet alleen de afwezigheid van een mentale gezondheidstoestand.Wat is geestelijke gezondheid op de werkplek?

Wanneer we het hebben over geestelijke gezondheid op de werkplek, kijken we hoe onze werkomgeving ons – positief of negatief – beïnvloedt, evenals het effect dat onze mentale gezondheid heeft op ons vermogen om ons werk te doen.

Werk kan ons een goed gevoel over onszelf geven en ons een gevoel van doelgerichtheid geven, wat helpt om onze geestelijke gezondheid te beschermen en te verbeteren. Aan de andere kant kunnen factoren zoals stress op het werk , pesten  of discriminatie een mentale gezondheidstoestand veroorzaken of een bestaande aandoening verergeren.

De ervaring van sommige mensen met een psychische aandoening  heeft geen directe relatie met hun werk – ze kunnen hun toestand bijvoorbeeld een tijdje hebben beheerd, bijvoorbeeld tijdens het werken in verschillende banen. Evenzo kunnen persoonlijke of relatieproblemen ertoe leiden dat iemand een psychische aandoening ontwikkelt, ongeacht wat er op het werk gebeurt.

Maar ongeacht de factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van een mentale gezondheidstoestand, kunnen werkplekken een sleutelrol spelen door flexibel te zijn, door ondersteuning te bieden en door een omgeving te creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen om hun zorgen te uiten en te bereiken wanneer ze het nodig hebben.

“Een gezond persoon is een productief persoon, ze zijn verloofd, ze voelen zich veilig, ze houden van dat ze worden verzorgd, ze zijn gefocust op het werk dat ze doen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *